Over ‘Het Pact der Vriendinnen’.

Waarover hebben die vrouwtjes het toch, tijdens die bijeenkomsten van soortgenoten? Wat wordt er gefluisterd wanneer ze zich even afzonderen in hun wijfjeskringetje? Wat wil menig mannetje dat graag weten. De vraag wordt door de mannetjes regelmatig op de tafel gelegd of op de toog gegooid. Wij, de wijfjes, lachen dan eerst wat mysterieus, verbreden daarna onze glimlach, alsof ons net iets te binnen schiet. Onze lippen blijven echter verzegeld. We beantwoorden sporadisch een ja/nee vraag, als het ons uitkomt, en dat gebeurt vooral als de kans bestaat dat we nog meer verwarring kunnen zaaien en nieuwsgierigheid aanwakkeren. Klinkt een beetje alsof we echt krengetjes kunnen zijn, maar we zijn onderworpen aan het pactgeheim. Persoonlijk vind ik dat de mannelijke vrienden van het pact niks te klagen hebben. Wij delen vrij veel, vinden we zelf. Maar nee, niet alles…

In de wondere wereld van de vrouw, in de mijne althans, bestaat er zoiets als ‘Het Pact der Vriendinnen.’ Dat is een besloten kring van eensgezinde vrouwelijke wezens. Het pact staat voor vriendschap, veiligheid, vertrouwen en vertier. Binnen deze cirkel is alles bespreekbaar. Er wordt geluisterd naar elkaar. Goede raad wordt uitgewisseld. Er kan gereflecteerd worden, maar van elke vorm van oordeel proberen we ver vandaan te blijven. Uiteraard wordt er veel gelachen. Heel veel. Ja, er wordt ook geroddeld.
Newsflash! Iedereen roddelt!

Word je als man door de mangel gehaald tijdens zo’n besloten bijeenkomst? Ja natuurlijk!

Het pact is niet één grote groepering met enkel vaste leden. Je kan deel uitmaken van verschillende groepjes, er zijn groepjes die door mekaar lopen of naast mekaar bestaan. Met twee mensen vorm je ook een groepje. Er bestaat geen geschreven reglement, want zijn die er al niet meer dan genoeg? De ongeschreven regels spreken voor zich. Het ledenbestand is een bont allegaartje. Diversiteit. Heerlijk! Iedereen is meer dan welkom. Toch is uitsluiting niet uitgesloten. Niet elke connectie is een lang leven beschoren, of een leven lang. 

Soms is een avondje uit met een aantal van mijn Liefste Vriendinnen het enige juiste medicijn voor een stevige dip. We zeggen telkens weer dat we dit vaker gaan doen. Het is nochtans weer een tijdje geleden. Zo’n avondje onder wijfjes werkt inspirerend. Ons laatste uitje realiseer ik me dat ik nog de enige single ben van het gezelschap. Dat besef bereikt me tijdens een gesprek over ‘foute mannen’, in het bijzonder wanneer één van de meiden zegt: ‘Ik heb mijn fouten ondertussen rechtgezet!’, daarmee doelend op haar huidige partner. Waardoor ik me bedenk: ik nog niet! Over het stuk ‘foute mannen’ kan ik anders wel een eindje meepraten. Er wordt beslist, door de niet-singles, dat dit een agendapuntje wordt voor een volgende vergadering. Het wordt vast lachen, wanneer mijn (oh zo woelige) liefdesleven nader onder de loep wordt genomen. Word je als man door de mangel gehaald tijdens zo’n besloten bijeenkomst? Ja natuurlijk! Samen met enkele sloten wijn of cava noemen wij dat verwerking. Gun ons dat! Troost je met de gedachte dat we aan zo’n avondje mannen afzeiken meestal een kwalijke vorm van hoofdpijn overhouden.

Tijdens zo’n avondje uit breng ik het vriendinnenpact onder de aandacht en debatteren we over verschillen tussen man en vrouw. Gelijkenissen bespreken is ook tof, maar geef toe: minder boeiend. Alhoewel… we buigen ons over het fenomeen van het ‘viswijf’, dat te pas en te onpas wordt toegewezen aan de vrouw. Hebben wij daar moeite mee? Goh, we zijn het er niet mee eens. Dus ja, moeite mee. Je zou er van versteld staan hoe vaak ons dat viswijvenvooroordeel voor de voeten wordt geworpen. Dat weekt telkens iets van weerstand in ons los. Hoor ik sommigen het woord ‘feminisme’ fluisteren? Ik begrijp het misverstand.

Viswijf behoeft geen gender. Viswijf is universeel.
Net als roddelen…

Nee, geen (extreem) feminisme mee gemoeid, we putten uit onze eigen ervaringen en brengen die samen. Eigen ondervinding leert ons dat het herleiden van een sappige roddel naar de bron wel eens verrassende resultaten oplevert. Meermaals blijkt de aanstoker, de kiem zeg maar, van mannelijke origine te zijn. De eerstvolgende wie het ter ore komt is meestal ook een man, of meerdere tegelijkertijd. De roddel groeit snel en daarmee ook het aantal interpretaties.

Ik wil echt geen frontale aanval lanceren op de mannelijke bevolking want ik ken heel wat mannen (of toch zeker een paar) die wel discreet en betrouwbaar zijn. Mij zal je ook nooit horen beweren dat vrouwen vrijuit gaan, wanneer het roddelen betreft, verre van, maar de kroon moet stilaan maar eens gedeeld worden. Viswijf behoeft geen gender. Viswijf is universeel. Net als roddelen…

Tijd voor hand in eigen boezem (eindelijk, hoor ik sommigen denken)… Eve zegt dat ook wij roddelkonten zijn, maar dan meer afgebakend, wat zoveel wil zeggen dat in het juiste gezelschap het gif zich niet verder verspreidt. Het is veel onschuldiger dan het klinkt hoor. Meestal toch… We vragen ons onder andere af: wie zou er al met wie…, wie heeft er nog nooit…, zou die met die…, weet iemand iets meer over… enz…

Het lijkt soms dat wij, vrouwen, veel te vertellen hebben. Dat kan misleidend zijn. Vrouwen gebruiken gewoon veel woorden. Ook wordt wel eens beweerd dat vrouwen ongemeen hard kunnen zijn voor, over  en tegen elkaar. Dat is jammer genoeg zeker zo. Ik begrijp dat niet helemaal, al geef ik toe dat ik me daar in het verleden ook wel eens aan bezondigde. Heb me later wel het nut afgevraagd. De laatste jaren maak ik er zowat mijn missie van om, tijdens een avondje uit bijvoorbeeld, te verzusteren met dames die ik niet ken. Als het toffe zusters zijn natuurlijk. Dezer dagen luidt mijn leuze: Ladies! Be kind. We boobies have to stick together! 

Ook gay buddies doen het altijd goed. Tussen Vriend W. en mezelf is er ook allesbehalve sprake van een filter. 

Hot topic!! 18+!
Seks! Wat voor spannende verhalen delen die vrouwen onderling over seks? Dat willen mannen nog het liefste weten, denk ik. Toch zeker het overgrote deel, als ze de kans kregen om te kiezen. De gedachte alleen al dat ze dat, na het stellen van die vraag, ook daadwerkelijk te weten zullen komen, doet menig mannenoogje blinken. Mannen staan er soms versteld van wat wij vrouwen met elkaar delen. En dan weten ze nog niet eens de helft… 
Nadat je ‘iets’ hebt prijsgegeven, lees je al in die ogen dat die vers verworven info weldra verspreid wordt.  

Als ik mannen een goede tactiek zou aanraden, is het de tactiek van het  positioneren. Bewuste posities innemen. Ga je op café, of het nu binnen te doen is of op het terras, kies de juiste positie, indien mogelijk. Zie je een groepje van enkel vrouwelijke participanten, blijf wat hangen in de buurt. Alweer puttend uit eigen ervaring kan ik getuigen over situaties waarbij we soms, geheel onbedoeld, veel van onszelf blootgeven. Het gebeurt wel eens, op een warme zomeravond, met een aantal vriendinnen op een terrasje, dat we ons minder bewust worden van onze omgeving. Iedereen is welgezind, vrolijk en uitgelaten en dan durven we, al dan niet een paar wijntjes later, onze volumeknoppen uit het oog verliezen. Dat betekent dat we goed op dreef zijn en dat we, open en ongegeneerd, elk onderwerp aansnijden. Het besef dat de gasten aan de ons omringende tafels wel heel stil zijn geworden komt pas veel later.

Deze tactiek is helaas niet onfeilbaar, want die vraagt wat inschattingsvermogen van de mannelijke nieuwsgierigaards. Als je jezelf positioneert vlakbij een groepje van jonge moeders krijg je, uiteraard, een heel ander verhaal… Ik geef het maar mee.

Beste mannen, weet je wat een nog betere tactiek is om een inkijk te krijgen in de leefwereld en de geheimen van de vrouw? Het schoppen tot de status van beste vriend. Zo verzamel je de meeste kennis. Vraag maar aan Vriend P. Die weet daar alles van! Maar ook hij mag niks van inhoud prijsgeven, want de status van beste vriend brengt ook alweer zwijgplicht met zich mee. Ook gay buddies doen het altijd goed. Tussen Vriend W. en mezelf is er ook allesbehalve sprake van een filter. Ik beantwoord al zijn vragen zonder blikken of blozen. Daarom benijden heteromannen die homovriendjes zo. Die komen echt alles te weten en ze hoeven daar niet eens om te vragen. En ik, ik voel me gepriviligeerd met die twee, eentje van elke soort zeg maar. Als je me ooit ergens ziet zitten met één van hen, komt eerder vernoemde tip, in verband met positioneren, misschien wel van pas. Maar als ik een extra tip mag meegeven: vraag jezelf wel eerst eventjes af of je daartegen opgewassen bent. Niet iedereen is bestand tegen die ontboezemingen, afkomstig van beide kanten. Geloof me!

Wij zijn geen van allen het soort mensen dat mekaars deur platloopt of constant dient te ‘berichten’ om onze verbondenheid te bevestigen.

Vandaag was Mr. F. op bezoek (F. as in Feromone… don’t ask). Hem leerde ik kennen tijdens de periode van dagtherapie in het revalidatiecentrum. We startten daar ons traject met maar enkele dagen verschil en het klikte vrij snel. We hebben een gesprek over vriendschap en wat dit voor ons betekent. We zien en horen mekaar niet heel vaak, maar twijfelen niet aan de connecties die we overhielden aan onze tijd van revalidatie. We vonden het beiden ook geweldig om mekaar te kunnen wijzen op onze vooruitgang sedert die tijd.

Weet je wat zo fijn is aan vrienden en vriendinnen van hetzelfde kaliber? Dat het geen moeite kost. Je hoeft je niet ongewild in bochten te wringen. Er is sprake van loyaliteit, van het gezonde type weliswaar, want je hoeft het niet altijd eens te zijn met elkaar. Er is sprake van eerlijkheid en een openheid die altijd vertrekt vanuit goede bedoelingen. Wij zijn geen van allen het soort mensen dat mekaars deur platloopt of constant dient te ‘berichten’ om onze verbondenheid te bevestigen. We weten dat we er zijn voor elkaar, onbetwistbaar en altijd. Op die manier geeft dat rust, geen stress of verwachtingen. Zij zijn voor mij familie geworden.   

Weet je wat echte vrienden ook weten? Wie er toe doet, of toe deed en wie helemaal niet. Zij weten perfect wie mijn hart brak en wie het probeerde te helen. Zij weten wie ik ben, waar ik voor sta, hoe sterk ik ben en hoe broos ik ben.

#lovemyfriends!

Blijf op de hoogte van deze blog.
Loading