Dear George… Merry Christmas!

The Christmas before last Christmas turned out to be your last Christmas. I was so sad.

Een eerbetoon aan Georgios Kyriacos Panayiotou

Het is 25 december 2018.

Exact twee jaar geleden overleed George Michael. Zijn timing was niet te evenaren, dat moet je hem toch nageven. Het was, veel en veel, te vroeg, maar kan je nog in ‘toeval’ geloven als George sterft op Kerstdag? Of all days? Journalisten konden zich uitleven op de krantenkoppen.

Bekentenis. Als er een muzikale held van mij overlijdt, dan ben ik daar niet goed van. Ondersteboven soms. Mijn verdriet kan groot zijn, terwijl ik met niet één van hen ooit één woord gewisseld heb. Toch voel ik vaak meer connectie met hen, dan met vele anderen. Artiesten delen zoveel van zichzelf via hun liedjes. Zoals het een goed hoogsensitiefje betaamt, ben ik daar zeer onderhevig aan.  

Met het overlijden van George had ik het knap lastig! Ben altijd een liefhebber geweest van zijn muziek en van de man die hij was, ook al had hij zijn flaws wel, net als iedereen. Die van hem kwamen vaker aan het licht vanwege zijn sterrenstatus. De tol van de roem zorgt er bij sterren wel vaker voor dat ze nog meer neigen naar destructieve vluchtroutes. Ik had echt met hem te doen, als hij weer eens publiekelijk aan de schandpaal werd genageld. Heb ik altijd moeite mee. Ging de man in de fout? Dat zeker wel. Dat maakt ook hem menselijk.  

Wat ik erg ongepast vond waren de foto’s die dateerden van enkele maanden voor zijn dood, stiekem genomen dan nog. Die werden massaal verspreid. George was onherkenbaar geworden. Ik was geen vragende partij in ieder geval. Is dat iemand in zijn waardigheid laten? Maar ik leg mij er bij neer dat dit de gang van zaken is, toch in een zekere wereld waar ik weinig voeling mee heb. Het hoort erbij.

George maakt al deel uit van mijn leven sinds mijn kindertijd. Hij was iemand die zichzelf constant uitdaagde, zichzelf heruitvond. Daar hou ik van. Ik wil niet dat vergeten wordt wat een uitzonderlijke artiest hij was.  

Er was in 1992 het Freddy Mercury Tribute Concert to Aids Awareness, volgens velen één van zijn beste performances ooit. De leadzanger van Queen verloor enkele maanden eerder de strijd tegen aids. Wist je dat, terwijl George het dak eraf zong, hij vanbinnen compleet aan flarden hing. Enkele maanden eerder werd ook bij zijn grote liefde aids vastgesteld. In die tijd kende de ziekte vaak nog een dodelijke afloop, ook in het geval van zijn geliefde. Dat immens verlies resulteerde in het prachtige nummer ‘Jesus to a child’. Pas veel later zou hij verklaren dat dit zijn eenzaamste tijd ooit was. Hij kon daar toen letterlijk met niemand over praten.    

Na de openbare zedenschennis affaire in 1998 met de undercoveragent, besloot George om zich niet te verbergen voor de roddelpers. Hij begaf zich in de openbaarheid en gaf zelfs interviews aangaande ‘het toiletincident’. Respect! Datzelfde jaar nog sloeg hij keihard terug met zijn beste wapens, met name zijn talent, zelfrelativering en gevoel voor humor. Zo steeg hij nog meer in mijn achting. ‘Outside’ werd een bom. De clip blijft geweldig. Het uniform staat hem trouwens fabuleus (en hij kan nog overweg met de knuppel ook).   

In oktober 2011 zag ik George live in Antwerpen met zijn Symphonica tour. Eén maand later zou ik verhuizen en voor het eerst in mijn leven alleen gaan wonen (met mijn zoon). Het was één van de meest emotionele periodes uit mijn leven. Van zodra de man begon te zingen, begonnen tranen te stromen en dat bleven ze doen tot de laatste noot. Het leek wel of elk nummer voor mij bedoeld was. Een memorabele avond. Het is een bijzonder aandenken, aan een vrij heftige fase in je leven, maar ook aan een concert dat je altijd bij blijft.  

Ik ga jullie niet met ‘Last Christmas’ om de oren slaan, ook niet met ‘Outside’ (ook al ben ik gek op alle twee). Ze zijn iedereen wel bekend.

‘I can’t make you love me’ wil ik delen omdat ik het gewoon wondermooi vind. 

‘You have been loved’, draagt hij in deze uitvoering op aan zijn moeder en aan Anselmo, zijn geliefde die stierf aan aids.

Merry Christmas everybody!

Merry Christmas George!

Blijf op de hoogte van deze blog.
Loading